a
Hugo: Algebrowa Wycieczka z Hugusiem
Oblicz wektory u i wartości własne macierzy A. Czy jest ona diagonalizowalna (nad R) ?
| 2 0 3 |
| 0 −1 0 |
|3 0 2 |
| (2 −l) 0 3 |
| 0 (−1 −l) 0 |
|3 0 (2−l) |
l − lambda
metoda Sarrusa
(2− l)(−1−l)(2−l) − 3(−1−l)*3
(−1−l)[ (2− l)(2−l) − 3*3]
(−1−l)[ 4 − l
2 − 9]
(−1−l)[ − l
2 − 5]
l = −1 v sprzecznosc l
2 nie może być ujemny !
.................................................................................
podstawiamy l = −1 do macierza
| (2 +1) 0 3 |
| 0 (−1 +1) 0 |
|3 0 (2+1) |
| 3 0 3 |
| 0 0 0 |
|3 0 3 |
=
x y z
[3 0 3| 0 ]
x = −z
x = −α
a Y ile sie równa

jest uwzględniany

czy to jest diagonalna postać
11 lut 22:37
Krzysiek: (2−I)(2−I)−9=4−4I+I2−9=I2−4I−5
Więc wartości własne są inne.
I1=−1 krotność 2
I2=5
Dla I=−1 jak wyliczyłeś:
to y może byc dowolne
(x,y,z)=(−α,β,α)=α(−1,0,1)+β(0,1,0)
i wtedy wektory własne to (−1,0,1), (0,1,0)
Czyli wymiar podprzestrzni wektorów własnych dla tej wartości to 2.
No i już wiadomo,że macierz jest diagonalizowalna(korzystając z odpoweidniego tw.)
11 lut 22:49
Hugo: 
dz !
12 lut 00:43