11 lut 22:20
Mila:
Co jest dane w zadaniu? Napisz pełną treść.
11 lut 22:37
Qulka: z podobieństwa trójkątów
11 lut 22:43
Qulka:

więc
po przekształceniach masz tamten wzór
11 lut 22:48
Qulka: trójkąty ABS i SBD są przystające więc ten różowy to b−a/2
11 lut 22:49
Bogdan:
| | a√b2 − (a2/4) | |
Tamten wzór można zapisać w postaci: r = |
| |
| | a + 2b | |
i można go uzyskać porównując wzory na pole powierzchni trójkąta równoramiennego.
| | a | | a | |
PΔ = |
| *√b2 − (a2/4) i PΔ = ( |
| + b)*r |
| | 2 | | 2 | |
11 lut 23:02
wyznacznik: to nie jest zadanie, po prostu chciałem się dowiedzieć. dzięki.
11 lut 23:37
wyznacznik: tylko zastanawiam się dlaczego
a nie
11 lut 23:39
Qulka:

bo to muszą być oba boki z tego samego kąta
albo po prostu odpowiednie sobie ( tego samego koloru )
13 lut 02:45