trygonometria
arli28: równanie
sin4x−cos6x=cos2x.
znów mi nie wychodzi
11 lut 21:57
Ja: sin4x−(cos6x+cos2x)=0 zastosuj wzór cosx+cosy
11 lut 21:59
reyg: sin4x=cos2x+cos6x
| | 2x+6x | | 2x−6x | |
sin4x=2cos |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
sinx4x=2cos4xcos(−4x)
cos(−y)=cosy
więc
sin4x=2cos
2(4x)
z jedynki wychodzi że
sin4x=2(1−sin
2(4x))
najprościej teraz wziąć t=sin4x
11 lut 22:03
arli28: tak zrobiłam, ale wynik się nie zgadza z odp.
2sin2xcos2x − 2cos4xsin2x = 0
2sin2x (cos2x − cos4x)=0
w wyniku jest π/4, π/12, 5π/12
katastrofa
11 lut 22:05
arli28: reyg masz błąd, 2x−6x = −4x no i trzeba podzielić przez 2
11 lut 22:09
reyg: ano fakt, za prosto
11 lut 22:18