trygonometria
arli28: mam problem z równaniem sinx − sin2x − sin3x=0.
odp: x=2kπ, x=π/3+2kπ/3.
nie wychodzi mi pierwsze rozwiązanie.
11 lut 21:43
Ja: Przedstaw sprawdzimy
11 lut 21:44
arli28: sin3x−sinx + sin2x=0
2 sinxcos2x + 2 sinxcosx =0
2sinx (cos2x + cosx) = 0
2sinx=0 , 2cos 3x/2 cos x/2 =0
x=kπ , x=π/3 + 2kπ/3 , x=π+2kπ
no i klops
11 lut 21:51
Ja: | | x−3x | | x+3x | |
sin |
| cos |
| −sin2x=0 |
| | 2 | | 2 | |
11 lut 21:56
Ja: i dalej licz
11 lut 21:56
arli28: nie wiem gdzie robię błąd,ale wyszło mi to samo.
2sin(−x)cos2x − 2sinxcosx =0
jak wyłączę przed nawias jest to samo.
11 lut 22:01
arli28: pomoze mi ktoś?
11 lut 22:39
Olgaaa: chyba jest błąd w odpowiedzi
11 lut 23:06