układ równań z parametrem
kiczn: Dla jakich wartości parametru a rozwiązaniem poniższego układu równań jest jedna para liczb
(x,y) spełniająca warunek 5x+y≥2?
x+ay = 1
ax+y=1
11 lut 21:19
Eve:
x(a+1)+y(a+1)=2
11 lut 21:29
kiczn: do tego doszłam, ale wychodzi mi ze a=1 a w odp. jest a∊(−1;1)∪(1;2>
11 lut 21:30
Ja: masz nierówność
wyznacz x i y i podstaw do nierówności
11 lut 21:32
kiczn: ok
11 lut 21:33
Eve: no to inaczej x=1−ay
a(1−ay)+ay=1
oblicz y, potem x i wstaw do nierówności
11 lut 21:33
Ja: W=1−a2
Wx=1−a
Wy=1−a
5(1+a)+(1+a)≥2
11 lut 21:34