trygonometria
Paulina: Punkt P leży na ramieniu końcowym kąta alfa. Przedstaw ten kąt na rysunku i oblicz wartość jego
funkcji trygonometrycznych.
a) P(−4,4)
b) P(−2,4)
c)P(−6,8)
d) P(−6,0)
Bardzo proszę również o rysunek!
11 lut 21:12
===:

do a)
11 lut 21:20
Janek191:
cd. do a)
P = ( − 4 ; 4)
r
2 = x
2 + y
2 = (−4)
2 + 4
2 = 16*2
r = 4
√2
| | y | | 4 | | 1 | | √2 | |
sin α = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | r | | 4√2 | | √2 | | 2 | |
| | x | | − 4 | | √2 | |
cos α = |
| = |
| = − |
| |
| | r | | 4√2 | | 2 | |
12 lut 00:58