asymptoty
ugabuga: wyznaczyć asymptoty ukośne
3√1−x3
11 lut 21:11
q:

asymptota y=−x
11 lut 21:13
ugabuga: dobra a mozesz pokazac jak obliczyć parametr a
11 lut 21:20
ugabuga: to jest lewo i prawo stronna?
11 lut 21:34
q: tak obustronna
| | 3√1−x3 | | x3√1/x3−1 | | 3√1/x3−1 | |
a=lim |
| = lim |
| = lim |
| = −1 |
| | x | | x | | 1 | |
11 lut 21:38
Qulka: b=lim f(x)−ax
11 lut 23:16
Qulka: 3√1−x3 −(−x) =
3√1−x3 +x=x
3√1/x3−1 +x =x(
3√1/x3−1 +1) =
∞•0
więc trzeba wzorami skróconego mnożenia albo odczytać z wykresu
11 lut 23:24