Uzasadnij, że liczba U{3m-5}{12}*(m^3-3m^2+2m), gdzie x∊N+, jest liczbą naturaln
Agre: | | 3m−5 | |
Uzasadnij, że liczba |
| *(m3−3m2+2m), gdzie x∊N+, jest liczbą naturalną |
| | 12 | |
Wiem, że (m
3−3m
2+2m) to m(m−2)(m−1) i są to trzy kolejne liczby, ale nie wiem, co zrobić
dalej.
Pomocy
irena_1:
| 3m−5 | | (3m−5)(m−2)(m−1)m | |
| *(m3−3m2+2m)= |
| |
| 12 | | 12 | |
(m−2), (m−1), m to 3 kolejne liczby naturalne, więc jedna z nich dzieli się przez 3.
Wśród takich liczb jest też liczba parzysta:
− jeśli m jest parzyste, to i (m−2) jest parzyste, czyli m(m−2) dzieli się przez 4 i licznik
dzieli się przez 3*4=12
− jeśli m jest nieparzyste, to parzyste są (m−1) i (3m−5), więc (m−1)(3m−5) dzieli się przez 4
i licznik dzieli się przez 3*4=12
Poza tym − dla m=0 lub m=1 lub m=2 licznik jest równy 0.
Dla m>2 licznik jest liczbą dodatnią.
Wniosek− dana liczba jest liczbą naturalną