podobieństwo
Karolina: Zadanie jest rozwiązane, ale nie rozumiem dlaczego pewne rzeczy są tak a nie inaczej.
W równoległoboku ABCD bok AB jest 2 razy dłuższy od boku AD. Na boku AB zaznaczono punkt K, na
boku DC punkt L w taki sposób że czworokąt AKLD jest
podobny do równoległoboku ABCD.
a) Wyznacz skalę tego podobieństwa
b) Oblicz AK:KB
AB/AD =AD/AK, ( moje pytanie czemu AD do AK ? W ogóle skąd ta proporcja, na jakiej podstawie
powstała?)czyli
2x/x =x/AK
2x *AK =x2, (x kwadrat)
AK =x2/(2x)
AK =x/2
Skala podobieństwa "k':
k =AK/AD
k =x/2 :x =1/2
Odp.Skala podobieństwa 1/2
11 lut 20:06
MateMax: Odcinek LK jest równoległy do AD
11 lut 20:13
Eve:

ABCD∼AKLD⇒ta proporcja ( zgodnie z kolorami)
11 lut 20:14
Karolina: Dziękuję bardzo

A jeszcze zastanawia mnie czy proporcje można ułożyć jakoś inaczej jeszcze.
Bo w szkole uczyliśmy się ze bok podobny do boku oryginalnego , a tu inaczej i to mnie dziwi
.
11 lut 20:29
Karolina: Już rozkminilam wszystko dokładnie. Jeszcze raz dziękuję bardzo
11 lut 20:40
Eve: w proporcji można zmieniać wyrazy
11 lut 20:44
Karolina: Ja ogólnie to zrobiłam tą prostą LK równoległa do AD bliżej BC. Czy wtedy jest zle czy to bez
różnicy?
11 lut 21:00
Karolina: Tzn. tak jak na twoim rysunku zrobiłam. A jak zrobiłam bliżej AD to wtedy mi wyszły proporcje.
Bo krótszy' do krótszego i dłuższy' do dłuższego. Ta zasadą się kieruję przy podobieństwach
11 lut 21:02
Karolina: A jak zrobiłam bliżej BC to już tego nie ogarniam czemu te proporcje są dobre.
11 lut 21:03
Karolina: A może jest taka zasada, że jak jest czworokat, który ma wszystkie boki równoległe, to
czworokat podobny do niego, jest tylko wtedy, gdy ten podobny czworokat jest mniejszy niż
połowa oryginalnego? Wtedy by było wszystko jasne, a jeśli nie to tego drugiego sposobu co
narysowała Eta nie rozumiem.
11 lut 21:22
Karolina: Eve*
11 lut 21:22
Karolina: Wychodzi mi zgodnie z tą zasadą krótszy' do krotszego i dłuższy' do dłuższego AB/AK = AD/AD. W
czym moje rozumowanie jest złe ?
11 lut 21:35
Eve:
| | AD | | AK | | AB | | AD | |
z zielonym: |
| = |
| ⇒ |
| = |
| |
| | AB | | AD | | AD | | AK | |
| | AD | | AD | |
z czerwonym: |
| = |
| ⇒AB=AK, więc mój błąd |
| | AB | | AK | |
11 lut 21:47
Karolina: A no właśnie i zielonym jest : ( dłuższy do krótszego = dłuższy do krótszego) a czerwonym jest:
( krótszy do dłuższego = dłuższy do krotszego ). Jaka jest zasada na proporcje ? Bo ta moja
jest zła.
11 lut 22:09
Karolina: Jedyne co wykombinowalam to z twierdzenia o stycznej i o siecznej mi wychodzą te proporcje :
|AD|2 = |AK| * |AB| −−−> |AD|=(|AK|*|AB| ) / |AD| = |AD|/|AK|=|AB|/|AD| . Ale czy nie
przekombinowalam, czy to jest poprawne? A może jest na to lepszy sposób ?
11 lut 22:30
Karolina: A może chodzi o to, że : jedna podstawa razy druga podstawa = jedno ramię razy drugie ramię . I
z tego się układa proporcje
12 lut 00:09
Karolina: I jeszcze jedno pytanie czy to ma jakieś znaczenie czy napiszę |KA| czy |AK| albo |AD| czy |DA|
itp. ?
12 lut 00:27
Karolina: jak te proporcje tworzyć żeby się nie pomylić i nie zrobić np. AD/AB=AD/AK? Wiem, że to źle,
bo wtedy wyszłoby, że AK i AB są takie same a to nieprawda. Wymyśliłam że może robic zawsze
ramię jednego razy ramię drugiego podobnego boku = podstawa jednego razy podstawa drugiego
podobnego boku . ?
12 lut 10:34