matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
planimetria
Bounty:
W trójkącie ABC mamy dane długości boków |AB|=c, |AC|=b, |BC|=a. Oblicz długość odcinka CD , gdzie D jest środkiem boku AB
11 lut 19:42
Mila:
d− środkowa W ΔCDA: z tw. cosinusów
1
1
d
2
=a
2
+
c
2
−2*a*
c*cosβ⇔
4
2
1
d
2
=a
2
+
c
2
−a*c*cosβ
4
W ΔABC: b
2
=a
2
+c
2
−2ac*cosβ
c
2
+a
2
−b
2
cosβ=
podstawiamy:
2ac
1
c
2
+a
2
−b
2
d
2
=a
2
+
c
2
−a*c*
⇔
4
2ac
1
c
2
+a
2
−b
2
d
2
=a
2
+
c
2
−
4
2
2a
2
+2b
2
−c
2
d
2
=
4
√
2a
2
+2b
2
−c
2
d=
2
11 lut 23:29
Eta:
http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Arodkowa_tr%C3%B3jk%C4%85ta
12 lut 00:38