Znajdź ekstremum
Jur: Ktoś wie jak wyznaczyć ekstremum f(x) = x − ln(4 + x2)?
11 lut 19:28
Dawid:
Dziedzina
Pierwsza pochodna
Sprawdzenie dziedziny
Przyrównanie pochodnej do zera
Rozwiązanie równania
Analiza wykresu pierwszej pochodnej
11 lut 19:29
Eve:
zacznij od dziedziny i pochodnej
11 lut 19:29
Jur: Teorię to znam

Gorzej, że w praktyce nie wychodzi
11 lut 19:31
Dawid: Receptura na sukces powyżej
11 lut 19:31
Dawid: Ale co nie wychodzi

?
11 lut 19:31
Jur: Obliczenia

gdzieś błąd robię
11 lut 19:32
Dawid: D=R
| | 1 | | 2x | | x2−2x+4 | |
(x−ln(4+x2))'=1− |
| *2x=1− |
| = |
| |
| | 4+x2 | | 4+x2 | | x2+4 | |
11 lut 19:34
Jur: brak ekstremum?
11 lut 19:46
Dawid: Tak
11 lut 19:48