pomocy!!!
elala: |log3(|x|+3)+1| − narysuj wykres funkcji
rozwiąż równanie (to jest macierz)
|1 −2 3 −4|
|−1 x −3 x|
|1 −2 x −4| =0
|−1 x x x|
11 lut 19:15
Marcin: Co do macierzy, to zastosuj rozwinięcie Laplace'a
11 lut 19:17
elala: jak skoro to jet macierz 4x4
11 lut 19:20
Marcin:
1 −2 3 −4
0 −2+x 0 −4+x
0 0 −3+x 0
0 −2+x 3+x −4+x
z tego masz
−2+x 0 −4+x
0 −3+x 0
−2+x 3+x −4+x
I jedziesz

(−2+x)(−3+x)(−4−+x)−(−4+x)(−3+x)(−2+x)=0 ⇒ −2(x−3)(x−2)x = 0
x=0 ⋁ x=3 ⋁ x=2
11 lut 19:25
Marcin: Takie pytanie.. Tam chodzi o to, że det=0?
11 lut 19:27
elala: tak
11 lut 19:31
Marcin: No to rozwiązanie już masz
11 lut 19:31