parametr
abc: Dana jest funkcja f(x)= mx2 + (m−6)x+ 8− m.
Dla jakich wartości parametru m zbiór wartości tej funkcji jest równy (−∞;18)?
wyszły mi m1=−2 i m2 =−3,6
są to dobre wartości, ale dlaczego prawidłowa odp to m1 lub m2, a nie przedział z tych m?
11 lut 18:49
11 lut 19:08
abc:
11 lut 19:18
MateMax: Poczekaj
11 lut 19:48
MateMax: Czy to jest mx2 czy m*x*2?
11 lut 19:49
Ja: m<0 i q=18
11 lut 21:21
abc: mx
2, mój błąd, sorki
ja rozumiem całe rozwiązanie, tylko dlaczego jest m1 lub m2 a nie m∊(m1;m2)


12 lut 12:51
Qulka: bo dla innych m, q nie jest równe 18 więc masz inny zbiór wartości
rozwiązujesz równanie więc wynikiem są zazwyczaj konkretne wartości, a nie przedział
12 lut 13:18
Qulka: przedział byłby gdybyś miał/miała nierówność
12 lut 13:19
abc: no tak, dzięki
12 lut 16:49