uzasadnij, że jeżeli a+b=1 a^2 + b^2=9 to a^4+b^4=49
Agre: Uzasadnij, że jeżeli
a+b=1
a2 + b2=9
to a4+b4=49
Podnoszę obustronnie do kwadratu:
a2 + b2=9 (ponieważ i lewa i prawa strona jest dodatnia)
a+b=1 czy mogę tę równanie podnieść do kwadratu?
11 lut 18:46
wmboczek: możesz a=b⇒a2=b2, w drugą stronę nie działa
11 lut 18:48
Agre: Czy równania zawsze można podnosić do kwadratu?
A tylko przy nierównościach należy sprawdzać, czy lewa i prawa strona jest dodatnia (pozostaje
taki sam znak) albo czy lewa i prawa strona jest ujemna (należy zmienić znak)?
Czy dobrze to rozumiem?
11 lut 18:55