matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
maturka
nikola:
Suma dziesięciu początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego a
n
jest równa 35. Pierwszy wyraz a
1
tego ciągu jest równy 3. Oblicz a
10
11 lut 17:56
nille:
S
1
0 = 35 a
1
= 3 a
1
0 = a
1
+9r S
1
0 = 10a
1
+ 45r
11 lut 19:49