matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
cos(π-x)=-cosx
monia:
Proszę o wytłumaczenie skąd bierze się taka zależność cos(π−x)=−cosx
11 lut 17:53
ICSP:
cos(π − x) = cosπ * cosx + sinπ * sinx = −1 * cosx + 0 * sinx = −cosx
11 lut 17:58
monia:
dziękuję
11 lut 18:05