matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granice
Monika:
Oblicz granicę Lim(x→−
∞
)=x
2
e
x
oraz Lim(x→−
∞
)=2xe
(
−x)
11 lut 17:41
Krzysiek:
x
2
∞
a) x
2
e
x
=
→[
]
e
−x
∞
i teraz albo korzystasz dwukrotnie z reguły de l'hospitala albo korzystasz z tego,że funkcja
x
2
wykładnicza szybciej zmierza do
∞
(niż funkcja wielomianowa) więc
→0
e
−x
b) nie masz symbolu nieoznaczonego. granica to −
∞
11 lut 17:50