ciag
Ciag: Granica lim n−>∞ n√n2n + 1 jest równa:
a)1
b)2
c)nie istnieje
I nie wiem jak to zacząć bo nie wiem co z tym n zrobić przed 2
n√n2n ≤ n√n2n + 1 ≤ n√n2n + n2n
coś takiego ?
11 lut 17:17
Ciag: ?
11 lut 22:16
ICSP:
11 lut 22:19
Ciag: to np. z pierwszego ciągu wyznaczam do czego dąży:
lim n−> ∞ n√n2n = n2
i co to oznacza nieskończoność ?
11 lut 22:23
ICSP: n√n → 1
n√2n → 1
11 lut 22:28
Ciag: ale tam pod pierwiastkiem jest n2, to co z literą n zrobiłeś?
11 lut 22:35
ICSP: n * 2n
n√n * 2n = √n * √2n → 1 * 2 = 2
11 lut 22:36
Ciag: aha dzięki teraz rozumiem
11 lut 22:41
ICSP: Oczywiście pierwiastki są stopnia n
11 lut 22:45