fds
annnn: Najmniejsza wartość funkcji f(x) = 2(3x−4)2 + 3 w przedziale <−1,2> jest równa:
a)2
b)0
c)3
Jak to zrobić?
11 lut 17:00
Braun:
1. Znaleźć wierzchołek paraboli.
2. Sprawdzić czy mieści się w przedziale [−1,2] jeśli tak, to już masz najmniejszą wartość,
jeśli nie policzyć wartość funkcji na krańcach przedziału.
11 lut 17:02
annnn: na wierzchołek jest taki wzór:
11 lut 17:02
11 lut 17:03
annnn: trzeba wymnażać ten nawias żeby znaleźć a i b ?
11 lut 17:04
Ciag: ?
11 lut 21:27
Ciag: f(−1) = 2(−3−4)2 + 3 = 101
f(2) = 2(6 − 4) + 3 = 7
f(x) = 2(9x2 − 12x + 16) + 3
f(x) = 18x2 − 12x + 19
Δ = 122 − 4*18*19 = −1224
W(−3,−1224)
dobrze to robię ? nie za duża ta delta wyszła ? Wierzchołek ma współrzedną x = −3 która nie
należy do przedziału z zadania. Tylko że też zadna z odpowiedzi mi się nie zgadza bo wyszły na
krańcach przedziału wartości 7 i 101. A w odpowiedziach mam:
a)2
b)0
c)3
11 lut 22:33
Ciag: ?
11 lut 22:53
Ciag: ?
11 lut 23:09
Patryk: Ten wzór to postać kanoniczna, czyli f(x)=a(x−p)2+q
Masz jak na tacy podane współrzędne weirzchołka
11 lut 23:13
Qulka: p=4/3
11 lut 23:14
Qulka: q=3
11 lut 23:14
Ciag: p = 4
q = 3
więc i tak ten wierzchołek nie należy do podanego przedziąłu
11 lut 23:15
Qulka: p=4/3
11 lut 23:15
Ciag: 3x = 4
x = 4/3 ?
a czemu +4/3 a nie − 4/3 ?
11 lut 23:16
Patryk: | | 4 | |
W nawiasie masz (3x−4), a ma być psotać (x−p), czyli dzielisz przez 3, czyli (x− |
| ) |
| | 3 | |
11 lut 23:16
Patryk: | | 4 | | 4 | |
(x−(− |
| )) dałoby (x+ |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
11 lut 23:17
Ciag: ok dzięki już rozumiem
11 lut 23:20
Patryk:
11 lut 23:29