Oblicz odległość wierzchołków
Megan: W kwadrat o boku 2 wpisano drugi kwadrat w ten sposób, że bok wpisanego kwadratu tworzy z
bokiem danego kąt 30. Oblicz mniejszą odległość wierzchołków tych kwadratów.
11 lut 16:48
Ja:
11 lut 16:54
Ania: Czy ktoś może wytłumaczyć to zadanie?
11 lut 16:57
Ja: cały bok ma dł 2 a jakie są zależnosci boków w tym trójkącie?
11 lut 17:11
Megan: Proszę o wytłumaczenie zadania od początku do końca
11 lut 17:16
Ja: 2=x+x√3
11 lut 17:18
Ja:
11 lut 17:20
Ja: miała być 2x przeciwprostokątna
11 lut 17:21
Megan: x/ 2−x = √3/3
x= √3 − 1
To wszystko?
11 lut 17:40