matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
limes
abażur:
lim n→
∞
(2n+3 −
√
4n
2
+6n−3
)
11 lut 16:15
M:
31 lip 06:08
#a:
(2n+3)
2
−(
√
4n
2
+6n−3)
2
lim n→
∞
(2n+3−
√
4n
2
+6n−3
)=lim n→
∞
=
(2n+3)+
√
4n
2
+6n−3
4n
2
+12n+9−4n
2
−6n+3
lim n→
∞
=lim
(2n+3)+
√
4n
2
+6n−3
6n+12
n→
∞
n(2+3/n)+
√
n
2
(4+6/n−3/n
2
6n+12
= lim n→
∞
=lim
n(2+3/n)+n(
√
4+6/n−3/n
2
n(6+12/n)
6
3
n→
∞
=
=
n[(2+3/n)+
√
4+6/n−3/n
2
]
4
2
1 sie 12:17