Wyznaczyć 2 funkcje pierwotne
Seviom:
| | 1 | |
wiem, że jedna z funkcji pierwotnych to : |
| ln(2+x2)+C |
| | 2 | |
a jaka bedzie druga ?
11 lut 15:17
J:
najpierw przez części: v' = 1 u = ln(x2 +2) , potem całke rozbijasz na dwie całki i na
końcu do drugiej podstawienie: x = √2t ( dostaniesz całakę na arctgx)
11 lut 15:30
Eve: F(x)+2
11 lut 15:30
Seviom: jak zrobiłęm przez cześci to mam = x* ln(2+x2) − ∫ 1*ln(2+x2)
11 lut 15:36
J:
| | 2x2 | |
źle ostatnia całka .. − ∫ |
| dx , dwa przd całkę i rozbij na dwie .. |
| | (x2+2) | |
11 lut 15:39
J:
| | x2 + 2 − 2 | | 2 | |
= 2∫ |
| dx = 2∫dx −2∫ |
| dx .. i podstawienie: x = √2t |
| | x2+2 | | x2+2 | |
11 lut 15:43
J:
| | 1 | | 1 | |
ostatnia: = −4∫ |
| dt = −2∫ |
| dt = − 2arctgt |
| | 2t2+2 | | t2 +1 | |
11 lut 15:48