sin(x+h)−sin(x) | sinxcosh+cosxsinh − sinx | |||
lim | =lim | = | ||
h | h |
sinx(cosh−1) | sinh | |||
=lim | +limcosx | |||
h | h |
sinx(cosh−1) | ||
lim | ||
h |
x−y | x+y | |||
łatwiej jest skorzystać ze wzorku sinx−siny=2sin | cos | |||
2 | 2 |
| ||||||||||||||||
= | ||||||||||||||||
h |
| ||||||||||||||||
= | ||||||||||||||||
h |
| ||||||||||||||||
= | ||||||||||||||||
|
| h | |||||||||||
*cos(x+ | )→cosx przy h→0 | |||||||||||
| 2 |
cosh−1 | |
*{cosh+1}{cosh+1}= U{sin2h}h(cosh+1) teraz licznik i mianownik razy h i mam | |
h |
sin2h | h | |||
lim sinx | * | pierwszy czynnik do jeden a drugi do zera i brak zera w | ||
h2 | cosh+1 |
sin(x + h) − sin(x) | ||
limh→0( | = | |
h |
| |||||||||||||||||
= limh→0(2 | ) = | ||||||||||||||||
h |
|
| |||||||||||||||||||||
= limh→0(2 | ) * limh→0( | ) = | ||||||||||||||||||||
h | h |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |