całka
kyrtap: Jak poradzić sobie z tą całką?
próbowałem użyć tutaj podstawienia za
√1+x2 = t ale po podstawieniu wychodzi ∫ln(
√t2−1 +
t)dt i mało tu pomaga podstawienie
11 lut 15:02
J:
| | x | |
spróbuj przez części: u = ln(x + √1+x2) v' = |
| |
| | √1+x2 | |
11 lut 15:09
kyrtap: ok spróbuję
11 lut 15:12
J:
| | 1 | |
działa: u' = |
| , v = √x2+1
|
| | √x2+1 | |
(
√x2+1)ln(x+
√x2+1) − ∫dx
11 lut 15:17
kyrtap: nie wiem jak to ja mam zauważyć, jak policzyć każdą całkę
11 lut 15:33
Dawid: Jest to kwestia wyuczenia się , obliczysz kilka set całek i będziesz miał wprawne oko
11 lut 15:35
J:
po 200 bedziesz perfect
11 lut 15:40
kyrtap: leń jestem i nic mi się nie chce w ferie
11 lut 15:41