Kombinatoryka
Kuchara: Ile jest różnych liczb czterocyfrowych, w których zapisie cyfra 5 występuje
a) 2razy
B) nie więcej niż 2 razy
11 lut 14:15
daras: przeciez umiesz liczyć, a 4cyfrowe liczby to jeszcze mieszczą sie na wyświetlaczu więc...
11 lut 14:20
J:
a) 405
11 lut 14:21
Kuchara: a) mam wychodzi 458, ale nie wiem jak zrobić b
11 lut 14:28
Kuchara: *wychodzi 459
11 lut 14:29
daras: też dobrze
11 lut 14:32
J:
a jak liczyłaś a) ?
11 lut 14:36
Kuchara: Najpierw 5 na pierwszym miejscu, potem na którymś z miejsc jeszcze 5 i dwa miejsca bez 5, czyli
1*3*9*9=243
A potem pierwsza cyfra nie 5 i nie 0, potem "3 po 2" żeby gdzieś dać dwie 5 i jeszcze jedna
cyfra czyli 8*"3 po 2"*9=216
Ale nadal nie wiem co z b)
11 lut 14:41
J:
tak, a) = 459 ( nie zauważyłem,że liczby mogą się powtarzać)
11 lut 14:42
J:
b) albo wystepuje 2 razy ( tyle co a) , albo tylko jeden raz , albo wogóle ... i dodaj
11 lut 14:44
Kuchara: No i przy w ogóle mam 7128, potem że raz to z 5 na początku 729, a z 5 w środku 1944, co już
daje 9801, a odpowiedź to 8964
11 lut 14:47
Kuchara: A wiem miałem błąd w mnożeniu przy bez 5 i powinno być tam 5832 i wszystko się zgadza
11 lut 14:49