rozwiaz rownanie
124: √2x+5 −1 = x
wyszlo mi ze x2=4
w odpowiedziach jest wynik x=2
moglby ktos poweidziec dlaczego
dziedzine mi wyszla x>= −52
11 lut 14:08
J:
bo x = 2 to jedyna liczba spełniająca to równanie
11 lut 14:13
124: ok tylko dlaczego x=−2 nalezy do dziedziny a mimo to nie spelnia tego rownania
11 lut 14:15
J:
⇔ √2x+5 = x + 1 i prawa strona musi być nieujemna , czyli: x + 1 ≥ 0 ⇔ x ≥ −1
11 lut 14:17
Dziadek Mróz:
√2x + 5 − 1 = x | + 1
√2x + 5 − 1 + 1 = x + 1
√2x + 5 = x + 1 |(2)
2x + 5 = x2 + 2x + 1
−x2 = −4
x2 = 4
x = ±2
Sprawdzenie:
√2*2 + 5 − 1 = 2 √2(−2) + 5 − 1 = −2
√4 + 5 − 1 = 2 √−2 + 5 − 1 = −2
√9 − 1 = 2 √3 − 1 = −2 ⇒ fałsz
3 − 1 = 2 ⇒ prawda
x = 2
11 lut 14:17
124: dziekuje wam bardzo
11 lut 14:31