trójkąt
sillyboy: Dla jakich x istnieje trójkąt o bokach a=log2, b=log(2x +1) , c=log (2x + 2) ?
11 lut 14:06
Dziadek Mróz:
a + b > c
a + c > b
b + c > a
a = log(2)
b = log(2x + 1)
c = log(2x + 2)
a + b > c
log(2) + log(2x + 1) > log(2x + 2)
log(2(2x + 1)) > log(2x + 2)
2x + 1 + 2 > 2x + 2
2x + 1 > 2x
x + 1 > x
1 > 0
x ∊ ℛ
a + c > b
log(2) + log(2x + 2) > log(2x + 1)
log(2(2x + 2)) > log(2x + 1)
2x + 1 + 4 > 2x + 1
2x + 1 − 2x > −3
2x(2 − 1) > −3
2x > −3
x ∊ ℛ
b + c > a
log(2x + 1) + log(2x + 2) > log(2)
log((2x + 1)(2x + 2)) > log(2)
22x + 2x + 1 + 2x + 2 > 2
22x + 2x + 1 + 2x > 0
2x(2x + 2 + 1) > 0
2x > 0
x ∊ ℛ
Sprawdzenie dla x = 1:
a = log(2)
b = log(2x + 1) = log(2 + 1) = log(3)
c = log(2x + 2) = log(2 + 2) = log(4)
a + b > c
log(2) + log(3) > log(4)
6 > 6
a + c > b
log(2) + log(4) > log(3)
8 > 3
b + c > a
log(3) + log(4) > log(2)
12 > 2
11 lut 14:30
Dziadek Mróz:

a
b > 0 zawsze
f(x) = 2x
g(x) = 2−x
11 lut 14:34
sillyboy: Dzięki wielkie
11 lut 14:35