matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcje trygonometryczne
Eve:
Oblicz: a) cos
2
81°(1+tg
2
81°) b) sin
3
1° + tg1° * cos
3
1°/ 2sin1°
11 lut 13:10
J:
sin
2
81
a) = cos
2
81(1 +
) = cos
2
81 + sin
2
81 = 1
cos
2
81
11 lut 13:12
pigor:
..., a) cos
2
81° (1+ tg
2
81°) = cos
2
81
o
+ sin
2
81
o
= 1 ; . ...
11 lut 13:14
Eve:
Dzięki
11 lut 13:22
pigor:
..., brak nawiasów każe mi np. tak :
sin
3
1°+ tg1° cos
3
1°
b)
=
2sin1°
sin
3
1°+ sin1° cos
2
1°
=
=
1
2
sin
2
1°+
1
2
cos
2
1° =
2sin1°
=
1
2
(sin
2
1°+cos
2
1°) =
1
2
*1 =
1
2
. ...
11 lut 13:24
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick