rozwiaz
morellla: prosze o pomoc
logx 8 − log4x 8 = log2x 16
11 lut 13:07
Eve:
| log23 | | log23 | | log24 | |
| − |
| = |
| |
| logx | | log4x | | log2x | |
11 lut 13:33
morellla: to mam ale nie wiem co dalej bo nie moge przyjąc ze log23=t
11 lut 14:19
pigor: ..., albo np. tak :
D=R+\{1},
wtedy
logx 8− log4x 8= log2x 16 ⇔ 3log
x2− 3log
4x2= 4log
2x2 ⇔
| | 3 | | 3 | | 4 | |
⇔ |
| − |
| = |
| i D= R+\{14,12,1} ⇒ |
| | log2x | | log24x | | log22x | |
| | 3 | | 3 | | 4 | |
⇒ |
| − |
| = |
| ⇔ |
| | log2x | | 2+log2x | | 1+log2x | |
⇔ 3(2+log
2x)(1+log
2x) − 3log
2x(1+log
2x) = 4log
2x(2+log
2x) ⇔
⇔ 6+ 9log
2x+ 3log
22x− 3log
2x− 3log
22x = 8log
2x+ 4log
22x ⇔
⇔ 6+ 6log
2x = 8log
2x+ 4log
22x / : 2 ⇔ 3+ 3log
2x = 4log
2x+ 2log
22x ⇔
⇔ 2log
22x+ log
2x− 3= 0 ⇔ 2log
22x−2log
2x+ 3log
2x− 3= 0 ⇔
⇔ 2log
2x(log
2x−1)+ 3(log
2x−1)=0 ⇔ (log
2x−1) (2log
2x+3)=0, stąd
i z
D ⇔ 2log
2x+3= 0 ⇔ 2log
2x= −3 ⇔
log2x= −32 ⇔
⇔
x= 2−3/2 ⇔ x= (
√8)
−1= (2
√2)
−1 ⇔
x= 14√2 . ..

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
ciekawe co w odp. , bo nie chce mi się ...

) sprawdzać
11 lut 14:35
morellla: w odp. x=√2 /4 i x=2
11 lut 14:54
pigor: ..., no to zgadza się , bo jeszcze "zapomniałem"
tu (log2x−1) (2log2x+3)=0 o czynniku log2x−1=0 ⇔ log2x=1 ⇔ x=2 ;
11 lut 15:06