Parametr
Eddy: Wyznacz wszystkie wartości parametru k , dla których wierzchołek paraboli o rówaniu
y=x2−2kx+2k2−4k+4 należy do koła o środku S=(3,2) i promieniu √5.
11 lut 13:01
ICSP: y = x2 − 2kx + 2k2 − 4k + 4 = x2 − 2kx + k2 + k2 − 4k + 4 = (x − k)2 + (k − 2)2
W(k , (k − 2)2)
Koło :
(x − 3)2 + (y − 2)2 ≤ 5
Wstawiając współrzędne wierzchołka :
(k − 3)2 + (k2 − 4k + 2)2 ≤ 5
i po rozwiązaniu dostajesz :
k = 1 v k ∊ [2,4]
11 lut 13:38
Eddy: dzięki
11 lut 13:39
Eta:
x
w=k , y
w= c−a*x
w2 = 2k
2−4k+4−k
2= (k−2)
2
W(k, (k−2)
2)
11 lut 13:40