jednokładność
izyda:
Kiedy skala jednokładności jest równa 1, to jakie współrzędne ma środek jednokładności?
11 lut 12:37
Eve:

dowolne
11 lut 12:39
J:
jeśli k = 1 , to jednokładność jest przekształceniem tożsamościowym
rysunek to jednokładność dla k = − 1 ( symetria środkowa)
11 lut 12:42
izyda: a jak to obliczyć w tym własnie zadaniu, gdzie z promieni wychodzi k=1, jak obliczyć środek?

o2 jest obrazem o1
o1 (x+3)+(y−3)=4
o2 (x−9)+(y+1)=4
11 lut 12:42
Eve: widziałam −1
11 lut 12:42
J:
a gdzie tu masz jednokładność , to tylko przesunięcie o wektor
11 lut 12:45
Patryk: k=−1, a środek jednokładności jest środkiem odcinka S
12
2, dobrze mówię?
11 lut 12:45
Eve:

na pewno nie k=1
11 lut 12:46
izyda: "wyznacz skalę i śr jednokładności, która okrąg o1, przekształca na okrąg o2"
tak brzmi treść do tego przykładu
11 lut 12:47
Eve: zatem
IkI=1, bo promienie masz równe, ale środki okręgów mają różne współrzędne więc k=−1
11 lut 12:49
Eve: środek jednokładności, aj pisze Patryk
11 lut 12:49
lees: dziękuję eve , teraz rozumiem
11 lut 12:50
Eve: ok
11 lut 12:50