przedziały monotoniczności funkcji
K: Teorię niby znam, ale nie jestem do końca pewna jak robić tego typu zadania, bo raz mi coś
wyjdzie, a raz nie. Bardzo proszę o rozpisanie tego przykładu.
Wyznacz maksymalne przedziały monotoniczności funkcji f:
f(x)=
| x2 + 11 | |
| , jeśli x<2 |
| x2 + 1 | |
| 5x2 − 17 | |
| , jeśli x≥2 |
| x2 − 3 | |
11 lut 12:13
J:
bez pochodnych ani rusz
11 lut 12:15
K: Miałam już pochodne
11 lut 12:16
J:
no to licz pochodne tych funkcji
11 lut 12:16
K: I co z tym mam zrobić?
11 lut 12:19
K: I co z tym mam zrobić?
11 lut 12:20
Dawid: Wyznaczyć dziedzinę
Obliczyć pochodną
Przyrównać pochodną do 0
11 lut 12:21
K: | | −20x | | 4x | |
pochodna pierwszej to |
| drugiego to |
| i co mi tu daje |
| | (x2+1)2 | | (x2−3)2 | |
przyrównanie do 0?
11 lut 12:26
Dawid: Rozwiązać te równanie
11 lut 12:27
J:
nie obchodzą nas miejsca zerowe, tylko znak pochodnej w zadanych przedziałach
11 lut 12:28
K: Aż mi już głupio pytać, ale nie ogarniam tego. Mógłby mi ktoś to rozpisać?
11 lut 12:36
Dawid: Ja to rozumiem tak
Z pierwszego
−20x=0
x=0
Zatem
f(x)↗ dla x∊(−∞,0)
f(x)↘ dla x∊(0,2)
Z drugiego
4x=0
x=0
f(x)↗ dla x∊<2,∞)
11 lut 12:39