całki
Bartek: Mam taki przykład i nie rozumiem.
| 1 | | du | |
| ∫ |
| <− nie rozumiem dlaczego tak jest w opisie. Dlaczego 1/2 ? dlaczego w |
| 2 | | un | |
liczniku jest du?
11 lut 11:58
Dawid: u=x
2+a
2
du=2dx
Zatem:
11 lut 12:00
Bartek: | | x2 | |
Okej, ale dlaczego du= 2 dx? Przecież tam jest xdx a całka z xdx jest |
| + C |
| | 2 | |
11 lut 12:03
Dawid: Nie liczysz całki tylko pochodną
11 lut 12:04
Dawid: Napisane mas powyżej
podstawiasz
u=x
2+a
2
du=2xdx
11 lut 12:06
Dawid: Zjadłem tam x powyżej
11 lut 12:07
Bartek: No ale i tak nie rozumiem w takim razie dlaczego jest du = 2dx? skąd się bierze 2?
Jestem tym bardziej zdziwiony bo jeszcze miesięc temu przerobiłem chyba wszystkie przykłady
pochodnych z matematyka pisz. Nie wiem. Diabeł ogonem czy coś?
11 lut 12:09
Dawid: u=x2+a2
Całkujemy i korzystamy z wzoru (xn)=nxn−1
du=2xdx
x2=2x
11 lut 12:11
Bartek: Dzięki, już widzę. Najwidoczniej muszę potrenować całkowanie przez podstawianie.
11 lut 12:12
Dawid: no i pochodne
11 lut 12:13
Bartek: tzn. ja wiem , że pochodna a x2 jest 2x. Spokojnie, ja takie rzeczy wiem. Tylko przy
całkowaniu jest taka metoda, że zamiast całkować, trzeba policzyć pochodną i to jest ta
chwilą, w której...no właśnie...
11 lut 12:24
Dawid: No to trzeba ćwiczyć
11 lut 12:25
Bartek: cholera znowu nie rozumiem:
Im wychodzi, że dx=t * dt
No to nawet jeśli t=
√2x−3, to jakim cudem?
11 lut 12:35
Bartek: No to odświeżam
11 lut 12:38
Bartek: Okej, dzięki, już doszedłem.
11 lut 12:44
Dawid: Udało się ?
11 lut 12:44
Dawid: t2=2x−3
2tdt=2dx
tdt=dx
11 lut 12:45
Bartek: dzięki dzięki,już ogarnąłem
11 lut 13:37