geometria analityczna, jednokładność
Arko: Proszę o pomoc, wyjaśnienie w jaki sposób, jaką metodą rozwiązuje się tego typu zadania

Okrąg O1 o środku w punkcie (4,−2) jest styczny do osi OX. Okrąg ten przekształcono przez
jednokładność o skali k=−3/2 i środku w punkcie P, należącym do prostej y=−1/2x. W ten sposób
otrzymano okrąg O2, podaj równanie tego okręgu gdy:
a) jest on styczny do osi OX
b )jest on styczny do osi OY
W przykładzie a)
obliczyłem, że r1=2, r2=3
p(x,−1/2x)
11 lut 10:31
5-latek: Najlepiej zrobic rysunki . naprawde
11 lut 10:32
Arko: nie rozumiem w jaki sposób to zrobić, pomoże ktoś
11 lut 10:43
Janek191:

a)
O
1 = ( 4; − 2) − środek danego okręgu
Okrąg jest styczny do osi OX, więc r
1 = 2
więc
r
2 = I k I*r
1 = 1,5*2 = 3
Mamy
y
2 = k*y
1 = −1,5*(−2) = 3
więc
O
2 = ( −6 ; 3)
Równanie okręgu jednokładnego do danego:
( x + 6)
2 + ( y − 3)
2 = 3
2
=====================
11 lut 10:43
wmboczek: S'=P+k(SP→)
a) druga wsp będzie +/− r2
a) pierwsza wsp będzie +/− r2
11 lut 10:43
Janek191:

a)
O
1 = ( 4; − 2) − środek danego okręgu
Okrąg jest styczny do osi OX, więc r
1 = 2
więc
r
2 = I k I*r
1 = 1,5*2 = 3
Mamy
y
2 = k*y
1 = −1,5*(−2) = 3
więc
O
2 = ( −6 ; 3)
Równanie okręgu jednokładnego do danego:
( x + 6)
2 + ( y − 3)
2 = 3
2
=====================
11 lut 10:43
Arko: dziękuję bardzo
11 lut 10:52
Janek191:
Uwaga: Ta proporcja jest prawdziwa, bo prosta o równaniu y = − 0,5 x
przechodzi przez punkt O = (0; 0), czyli O jest środkiem jednokładności
11 lut 11:01