macierz
naleśniczek: Podać definicję macierzy odwrotnej do macierzy A stosując rozwiązanie na dwa sposoby. układem
Cramera i odpowiednim równaniem macierzowym.
Oto co mi wyszło z cramera, może ktoś sprawdzić?
www.imgur.com/YYAXWWG
11 lut 10:21
naleśniczek: do obliczenia jest :
3x+3y−2z=11
x+2y−z=6
2x−y+3z=−3
11 lut 10:22
Qulka: W masz źle bo wszystkie przekątne w drugą stronę w nawiasie i całość odejmujesz
11 lut 10:27
Qulka: poza tym jak wstawisz wyniki do równania to widać że źle
11 lut 10:28
naleśniczek: W=−24?
11 lut 10:30
Qulka: a tak dokładnie to tylko przed 8 zapomniałeś zmienić znak
11 lut 10:30
Qulka: W= 10
11 lut 10:31
naleśniczek: to ja już nie wiem,
chcesz podesłać mi to zadanie?
11 lut 10:32
11 lut 10:33
Qulka: no W=18−6+2−9−3+8 = 10
11 lut 10:33
naleśniczek: ale mi chodzi o zapis po kroku
11 lut 10:33
Qulka: tylko przed ostatnią 8 masz zmienić znak
11 lut 10:34
Qulka: sposób w jaki liczyłeś był dobry
11 lut 10:34
Qulka: myślałąm ze przed obydwoma zapomniałeś, ale okazało się że tylko przy 8 się machnąłeś
11 lut 10:35
Naleśniczek : Czyli zamiast w=6 bedzie w=10
A reszta zadania bedzie dobrze tylko podstawić musze zamiast 6 to 10?
Bo cos mi sie wydaje, ze w tedy ułamki mi powychodza jakies
11 lut 10:38
Naleśniczek : Takie wyniki mi wychodzą
Wx=0,5
Wy=1,5
Wz=1,2
11 lut 10:41
Qulka: sprawdź w tym kalkulatorze co wysłałam
11 lut 10:42
Qulka: x=1
11 lut 10:44
Qulka: y=2
11 lut 10:45
Qulka: z=−1
11 lut 10:46
Naleśniczek : Raz mi detA wychodzi 10 a drugim −10
11 lut 10:46
Naleśniczek : Ja juz sie pogubiłem naprawdę jak ja mam to rozpisać a czasu coraz mnie mam bo za chwile
wyhidze.
11 lut 10:46
Qulka: W=10
Wx=10
Wy=20
Wz=−10
11 lut 10:49
Qulka:
W=18−6+2−9−3+8 = 10
Wx=66+12+9−12−11−54=10
itd
11 lut 10:51
11 lut 10:52
Naleśniczek : No juz tak blisko jeszcze wy,wz dasz radke wierze w Ciebie!
Proszeeeee bardzie niż wyżej
11 lut 10:52
naleśniczek: 332|33
12−1|12
2−13|2−1
?
11 lut 10:58
Qulka: też miałam wyjść pół godziny temu

Wy=54+6−22+24−9−33=20
Wz=−18+11+36−44−18+9=−10
11 lut 10:59
Naleśniczek : Ale układy zapisu mam prawidłowo?
11 lut 11:00