Sporządź wykres funkcji
grzywkens: Witam, czy mógłby ktoś sporządzić wykres tej funkcji?
y=−3tg2x
11 lut 09:22
Eve:
11 lut 09:26
grzywkens: asymptoty pozostają w π2 + kπ ?
11 lut 09:30
J:
| | π | |
asymptoty to: x = (2k+1) |
| |
| | 2 | |
11 lut 09:33
Eve: tak, tgx=tgx*tgx
11 lut 09:37
grzywkens: A jak rozwiązać to równanie, 3tgx=
√3. Nie jestem w stanie zrobić do końca.
3tgx=
√3
x
0 = ?
11 lut 09:42
J:
| | π | | π | |
nie tgx = |
| , tylko: x = |
| + kπ |
| | 6 | | 6 | |
11 lut 09:43
Ja: | | √3 | | π | | π | |
tgx= |
| ⇒tgx=tg |
| ⇒x= |
| +kπ |
| | 3 | | 6 | | 6 | |
11 lut 09:45