Ekstremum
led: Wyznaczyć ekstrema
f(x) = e
2x2−2x
Obliczyłam f'(x) = e
2x2−2x * (4x−2)
co dalej ?
11 lut 08:38
J:
| | 1 | |
teraz badamy zmianę znaku pochodnej w punkcie : x = |
|
|
| | 2 | |
11 lut 08:39
led: no właśnie nie wiem jak to zrobić
11 lut 08:40
J:
znak pochodnej zależy tylko od znaku funkcji: y = 4x − 2
11 lut 08:41
11 lut 08:45
11 lut 08:46
led: ujemna
czyli co z tego wynika?
11 lut 08:48
J:
jeśli pochodna jest dodatnia, to funkcja jest ... ?
jeśli ujemna, to funkcja jest ...?
11 lut 08:49
led: jeśli dodatnia to rosnąca
jeśli ujemna to malejąca
ale pytanie było o ekstrema
11 lut 08:50
J:
teraz się skup ... jeśli dla x < 0.5 funkcja maleje, a dla x > 0.5 rośnie, to w punkcie x = 0.5
..... ?
11 lut 08:52
led: jest minimum ?
11 lut 08:53
J:
no jasne ...
11 lut 08:55