lek na bezsenność
alojzy: W trosce o wasze zdrowie....
1) Zbadać zbieżność szeregów
2) Obliczyć granicę ciągu
| | 1 | |
(a) limn→∞ n√an + |
| [←dla niewtajemniczonych: ułamek także jest pod |
| | 2n | |
pierwiastkiem]
w zależności od parametru a≥0.
(b) Wyznaczyć granicę górną i dolną dla ciągu o wyrazie ogólnym
3) Dla przepisu funkcji złożonej
| | 2x | |
f(x)= arc sin ( |
| ) |
| | x2 +1 | |
znaleźć dziedzinę oraz pochodną i dziedzinę pochodnej. Ponadto zbadać różniczkowalność funkcji
f w punktach x
0= −1, x
1= 1.
4) Obliczyć granicę funkcji
| | ln(1 +2x2 +3x5) | |
(a) limx→0 |
| |
| | ln(1+x3) | |
(b) lim
x→∞ √x4 +7x2 −1 −x
2
5) Wyznaczyć dziedzinę, punkty ekstremalne i przedziały monotoniczności dla przepisu funkcji
f(x)= xe
1x−1
Ogólnie sprawa wygląda tak, że jeśli ktoś by się naprawdę nudził i nie wiedział co ze sobą
zrobić, szczególnie o 2 w nocy (sen przecież jest dla słabeuszy) to zapraszam. Są to zadania z
mojego egzaminu i jestem ciekaw, na czym straciłem punkty (oczywiście mam zaliczenie). To
tyle, życzę dobranoc