całki
OlaD46: Mam takie zadanie: oblicz pole zbioru ograniczonego krzywymi
y=x
2−2x+1
y=−3x
2+2x+9
z tego pierwiastki wyszły mi x
1=−1, x
2=2
więc wszystko podstawiam do wzoru p=
a∫
b[f(x)−g(x)]dx
| | 4 | | 4 | |
po obliczeniu całki nieoznaczonej wyszło mi |
| x3− |
| x2−8x |
| | 3 | | 2 | |
potem podstawiam swoje granice czyli b=2, a a=−1 i rozwiązuje dalej − i tu zaczyna sie klapa
bo wynik końcowy wychodzi mi ≈−17,99j
2, a na chłopski rozum powinna być to dodatnia wartość
gdyż jest to POLE

pomoże ktoś?
11 lut 00:52
Qulka:
11 lut 00:55
Qulka: od zielonej musisz odejmować niebieską
11 lut 00:56
Qulka: −3x2+2x+9 − (x2−2x+1)
11 lut 00:56
OlaD46: spoko dzięki

takie proste hehe
11 lut 00:57
OlaD46: no już wiadomo czemu mi nie wychodziła dodatnia suma
11 lut 00:58
Qulka: zwsze od górnej dolną
11 lut 00:58