Wektory
Patryk: Jeżeli chcę "wyszukać" wektor prostopadły, do wektora, który mam podany, to muszę wykonywac
jakieś operacje, aby to udowodnić?
Bo na przykład mam wektor u→=[−1,3], to prostopadły do niego będzie u→=[3,1] i t→=[−3,−1]
Nie chciałbym na maturze np nie dostać punktów, bo napisałem "z głowy"
10 lut 23:20
Mila:
Dobrze jest.
10 lut 23:21
Patryk: Okej, czyli z głowy
10 lut 23:22
Patryk: A jak się zapisuje, że jakiś punkt "ulega" wektorowi? (nie wiem jakiego słowa użyć... w sensie,
że chce wydobyć współrzędne jakiegoś punku, poprzez uzycie wektora na innym)
Na przykład mam punkt A=(1,−1) i wektor w→=[−1,3], to:
→
w=[−1,3]
A=(1,−1) −−−−−−−−−−−→ B=(1−1, −1+3) → B=(0,2)
Tak?
10 lut 23:25
Mila:
Translacja o wektor w→.
Współrzędne punktu , który jest obrazem punktu A=(1,−1) w translacji o wektor w→=[−1,3].
10 lut 23:56