matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granice
Marcin:
Witam, mam pytanie odnośnie granic. Pytanie moje brzmi, czy w granicah mogę mogę robić podstawienie bez żadnych konsekwencji. Chodzi tutaj o konkretny nawet przykład obliczenia granicy, bez używania twierdzenia de l'Hospitala.
sinxπ
lim x→3
x−3
10 lut 23:05
Marcin:
Hop Hop
10 lut 23:18
Marcin:
α
10 lut 23:47
Draghan:
Jakie podstawienie Ci chodzi po głowie?
11 lut 08:16
J:
sin(1/x)
sint
1
możesz ... np.: lim
x→∞
= lim
t → 0
= 1 , gdzie t =
(1/x)
t
x
11 lut 09:04