Równanie trygonometryczne
Aaron: Rozwiąż: 2(sinx+cosx)=tgx+1
Proszę o pomoc i wytlumaczenie
10 lut 22:56
Bogdan:
założenie: ...
| | sinx | |
2(sinx + cosx) = |
| + 1 /*cosx |
| | cosx | |
10 lut 22:59
Aaron: zał:
x∊R\{π/2 +kπ : k∊C}
2sinxcosx+2cos2x−sinx−cosx=0
sinx(2cosx−1)+cosx(2cosx−1)=0
(sinx+cosx)(2cosx−1)=0
sinx+cosx=0/2 v 2cosx−1=0
sin2x+2sinxcosx+cos2x=0 v cosx=1/2
sin2x=−1 v x= π/3 +2kπ v x=− π/3+2kπ
sinx=−1/2
x=−π/6 +kπ v 7π/6+kπ
i część wspólna z tego...
tak toma być?
10 lut 23:08
Aaron: *to ma
10 lut 23:08
Bogdan:
Troszkę prościej:
| | 1 | |
2cosx(sinx + cosx) − (sinx + cosx) = 0 ⇒ 2(sinx + cosx)(cosx − |
| ) = 0 |
| | 2 | |
| | 1 | |
cosx = −sinx lub cosx = |
| |
| | 2 | |
| | π | | π | |
cosx = sin(−x) ⇒ cosx = cos( |
| + x) lub cosx = cos |
| |
| | 2 | | 3 | |
Do odpowiedzi bierzemy sumę zbiorów rozwiązań, a nie część wspólną
10 lut 23:17
10 lut 23:22
Bogdan:
Podaję schemat rozwiązania dla cosx = cosα
x = α + k*2π lub x = −α + k*2π, k∊C
10 lut 23:29
Aaron: Okej już rozumiem wszystko

dziękuje bardzo !
10 lut 23:32