Pomoże ktoś rozwiązać to zadanie?
Jakc:
10 lut 22:53
Eve:
podnieś do kwadratu i to co pod pierwiastkiem do modułu wrzuć
10 lut 22:55
Jakc: Jak do modułu?
10 lut 22:59
Eve: (√x)2=IxI, bo √4=2 lub √4=−2
10 lut 23:00
Eve: i oczywiście dziedzinę okresliłeś ?
10 lut 23:01
pigor: ..., np. tak :
√3x−12−x >1 ⇔
3x−12−x ≥0 i 2−x≠0 i
3x−12−x >1 ⇔
⇔
3x−12−x >1 /*(2−x)
2 i (*)
x≠2 ⇒ (3x−1)(2−x) >(2−x)
2 ⇔
⇔ (3x−1)(2−x) −(2−x)
2 >0 ⇔ (2−x) (3x−1−2+x) >0 ⇔
⇔ −(x−2) (4x−3) >0 /:(−4) ⇔
(x−2) (x−34) < 0,
stąd i z (*) ⇔
x∊(34 ;2) . ...
10 lut 23:07
pigor: ... , moduł (wartość bezwzględna)
byłaby potrzebna, gdyby było
√x2 = |x| ,
a tu jest
(√x)2=x i x ≥0 , a więc. ...
10 lut 23:12
Jakc: dziękuję mam jeszcze problem z jednym zadaniem, a mianowicie:
| 36*18n−8*2n−4*9n−3n+1*6n+1 | |
| |
| 18n−1 | |
10 lut 23:20
11 lut 09:22
Jakc: Wychodzi 0, a ja mam w odpowiedziach 315 i co się stało z tym 18−1 w mianowniku.
11 lut 11:15
pigor: ..., lub np.
tak :
| 36*18n−8*2n−4*9n−3n+1*6n+1 | |
| = |
| 18n−1 | |
| | 36*18n | | 8*2n*2−4*9n | | (3*6)n+1 | |
= |
| − |
| − |
| = |
| | 18n−1 | | 18n−1 | | 18n−1 | |
= 36*18
n−n+1− 2
3−4*18
n−n+1− 18
n+1−n+1 = 36*18 − 2
−1*18 − 18
2=
= 2*18
2 − 9 − 1*18
2 = 18
2− 9 = 324 − 9 =
315 . ...
11 lut 12:53
Eve: sorki, zgubiłam
11 lut 12:55