Granica
kaa: Mógłbymi ktoś obliczyć tą granice ?
Ciągle robie coś źle
lim ( √9n2 +2n − √9n2+2)
n→∞
Próbowałam wymnozyć przez √9n2+2n + √9n+2
Wyszło mi 9n2+2n − 9n2−2 / √9n2 + 2n + √9n2 + 2
Ale to chyba jest żle
10 lut 22:47
jakubs: Dobrze, rób dalej.
10 lut 22:48
kaa: no dobrze wyciagam n przed nawias tak?
| n (9n2 +2 −9n−2/n) | |
| |
| n √9n+2 + √9n +2/n | |
jesli dobrze to nie wiem co z tym dalej
10 lut 22:55
Qulka: na górze 9n2−9n2 = 0
10 lut 22:56
kaa: masz racje zjałam n

i co zostaje mi 2/
√2 ?
10 lut 22:57
Qulka: jak wyciągasz n2 spod pierwiastka to pojawia się n przed ale znika n2 więc masz √9 czyli
2 / (3+3) = 1/3
10 lut 22:59
Qulka:
| 2n −2 | | 2 | |
| = |
| |
| n( √9 + 2/n + √9 + 2/n2) | | √9 + √9 | |
10 lut 23:01
kaa: dziekuje
10 lut 23:07