geometria analityczna jednokładność
Olgaaa: dany jest trójkąt ABC, w którym A(−5,−5), B(2,−3), C(−4,−1). Trójkąt A1B1C1 jest obrazem
trójkąta ABC w jednokładności J o środku S(2,0) i skali k, gdzie k<0. Wiedząc, że środkowa
trójkąta A1B1C1 poprowadzona na bok B1C1 ma długość 10, oblicz skalę jednokładności i
współrzędne wierzchołków trójkąta A1B1C1
10 lut 22:45
Qulka:
10 lut 22:54
Olgaaa: skala jest źle policzona

chodzi mi bardziej o obliczenia niż rysunek
10 lut 23:01
Qulka: na małym obrazku nie było widać kratek
środkowa jest 5 więc
k= − 10/5 = −2
10 lut 23:02
Qulka: więc A1(16,10) B1(2;6) C1 (14,2)
10 lut 23:04
Qulka: bo wektor SA1 = −2 • SA itd
10 lut 23:05