korelacjaa...
poznaniak : Wiadomo, Ŝe plony czarnej porzeczki zaleŜą w pewnej mierze
od wieku plantacji. Pozyskano informacje o plonach Y (w kwintalach z ha) i
wieku plantacji porzeczek X (w latach) z 7 losowo wybranych gospodarstw i
obliczono:
∑xi=21
∑x2i=73
∑yi=770
∑Y2i=86100
∑xiyi=2425
a) Wyznaczyć i zinterpretować współczynnik korelacji między cechami.
b) Wyznaczyć równanie regresji liniowej przeciętnej plonu (w kwintalach z ha)
względem wieku plantacji i ocenić dopasowanie modelu do danych.
10 lut 22:28
poznaniak : proszę o pomoc jutro mam egzamin

Wiadomo, Ŝe plony czarnej porzeczki zaleŜą w pewnej mierze od wieku plantacji. Pozyskano
informacje o plonach Y (w kwintalach z ha) i wieku plantacji porzeczek X (w latach) z 7 losowo
wybranych gospodarstw i obliczono:
∑xi=21
∑x2i=73
∑yi=770
∑Y2i=86100
∑xiyi=2425
a) Wyznaczyć i zinterpretować współczynnik korelacji między cechami.
b) Wyznaczyć równanie regresji liniowej przeciętnej plonu (w kwintalach z ha) względem wieku
plantacji i ocenić dopasowanie modelu do danych.
10 lut 22:30
Qulka: no to idealna pora na naukę do egzaminu
10 lut 23:17
poznaniak : lepiej późno niż wcale
10 lut 23:27
Qulka:
| | ∑xiyi −1/n • ∑xi ∑yi | |
R= |
| |
| | (∑x2i − 1/n •(∑xi)2)•(∑y2i − 1/n •((∑yi)2) | |
| | 2425−21•770/7 | |
R= |
| |
| | (73− 1/7•212)•(86100−1/7•7702) | |
10 lut 23:35
10 lut 23:39
Qulka: praktycznie nie skorelowane
10 lut 23:40
Qulka: aa pierwiastek w mianowniku zjadłam
10 lut 23:45
Qulka: tak to jest jak się skleja duże ułamki
| | 115 | |
R= |
| = 0,97 no  teraz zależne |
| | √14000 | |
10 lut 23:47
Qulka: Interpretacja współczynnika korelacji:
Rodzaj korelacji:
r > 0 korelacja dodatnia− gdy wartość X rośnie to Y też
r = 0 brak korelacji− gdy X rośnie to Y czasem rośnie a czasem maleje
r < 0 korelacja ujemna− gdy X rośnie to Y maleje
Siła korelacji dla |r|
< 0.2 − brak związku liniowego
0.2 − 0.4 − słaba zależność
0.4 −0.7 − umiarkowana zależność
0.7 − 0.9 − dość silna zależność
> 0.9 − bardzo silna zależność
10 lut 23:47
poznaniak : dziękuje bardzo
11 lut 06:39