prawdopodobieństwo
sammy: Dwa automaty zamykają butelki. Pierwszy, którego produkcja jest dwukrotnie większa niż
drugiego, źle zamyka 3% butelek, a drugi źle zamyka 9% butelek. Jeśli losowo wybrana butelka
jest źle zamknięta to jakie jest prawdopodobieństwo że zamykał ją pierwszy automat?
10 lut 21:35
pączek_w_petardzie:

No i liczysz(jak jest to 003 to tam jest 0,03, ale nie da się przecinka wstawić

A− wylosowanie butelki źle zamkniętej
B− wylosowanie butelki z pierwszego automatu
P(A)=0,5*0,91 + 0,5*0,03=0,06
P(A∩B)=0,5*0,03=0,015
P(B|A)=0,015/0,06=0,25
Troszkę pogubiłem się w swoich oznaczeniach, ale mam nadzieję, że zrozumiesz
10 lut 21:47
Michał: A, no i oczywiście A1 to automat pierwszy, A2 to automat drugi.
Z−źle zamknięta
D−dobrze zamknięta
10 lut 21:48
sammy: ale produkcja A1 jest dwukrotnie większa niż A2
10 lut 22:00
Michał: Ojejku, ja już dzisiaj więcej zadań nie robię

, coś źle mi wszystko wychodzi ze zmęczenia.
| | 1 | | 2 | |
Skoro jest 2 razy większa to jeden ma |
| , a drugi |
| , w najwyższej gałęzi drzewka, |
| | 3 | | 3 | |
zamiast tego 0,5
10 lut 22:03
sammy: Czyli biorąc pod uwagę większą produkcję A1 powinno być:
P(A) = 0,05
P(A∩B) = 0,01
P(B|A)=0,2
Tak?
10 lut 22:08
sammy: ZADANEK NIGDY ZA DUŻO!
10 lut 22:09
sammy: edit:
P(a∩B) = 1/50
P(B|A) = 0,4
10 lut 22:16
sammy: Na piechotę też wychodzi

Przy 200 butelkach zamkniętych przez A1 i 100 przez A2. A1 zamknął
źle 6 butelek, a A2 − 9. Źle zamkniętych jest 15 butelek. Czyli 6/15 = 0,4
10 lut 22:18
Michał: Pierwsze było poprawne. Mam nadzieję, że rozumiesz rozwiązanie
10 lut 22:21
Michał: teoretycznie, ale na maturze wątpliwe, aby uznali

. Co najwyżej do sprawdzenia. Dobra, jednak
ja źle podstawiłem i to drugie jest okej. Idę spać. Dobranoc
10 lut 22:24