Określ liczbę rozwiązań w zależności od parametru
lukk: Określ liczbę rozwiązań równania |x2−2x−3|=a w zależności od wartości parametru a. Nie wiem
jak rozwiązać to algebraicznie dla tego proszę o wytłumaczenie.
10 lut 21:04
PW: A zwyczajnie − dla a < 0 rozwiązań nie ma (lewa strona nieujemna, prawa ujemna).
Dla pozostałych a zastosować
|u| = a ⇔ (u = −a ∨ u = a)
i rozwiązywać odpowiednie równania kwadratowe z nieujemnym parametrem a (a właściwie nie
rozwiązywać, tylko określać liczbę rozwiązań).
10 lut 21:08
Eve: x2−2x−3=a i x2−2x−3=−a
10 lut 21:09
lukk: Zapomniałem dopisać, że doszedłem do tego że x2−2x−3−a=0 i x2−2x−3−a=0 ale nie wiem jak z
tego określić liczbę rozwiązań.
10 lut 21:14
Eve: Δ
10 lut 21:14
PW: Po pierwsze nie "i" lecz "lub". Po drugie o 21:14 piszesz dwa razy to samo równanie.
10 lut 21:17
Eve: IxI=2, to x=2 lub x=−2, czy x=2 i x=−2
10 lut 21:19
lukk: Δ=16+4a i Δ=16−4a
I dalej jeśli Δ >= 0 to dwa rozwiązania dla a >=−4 i dwa dla a <=4 czyli w sumie 4 rozwiązania
dla a∊(0,4) oraz 2 rozwiązania dla a∊(4,∞) Dobrze myślę?
Pomyliłem się w poprzednim poście w drugim równaniu miał być plus przed "a"
10 lut 21:26
Eve: jak liczysz Δ, b=−2
10 lut 21:28
Eve: dobrze masz
10 lut 21:28
Eve:
Δ<0 − brak rozwiązań
Δ=0 − 1 rozwiązanie
Δ>0 − 2 rozwiązania
10 lut 21:29
lukk: Dzięki, już chyba będę wiedział jak rozwiązywać takie zadania.
10 lut 21:36