ekstremum funkcji
Edek: Czy mógłby mi ktoś pomóc wyznaczyć ekstremum funkcji krok po kroku?
Fx = 9x + 80 = 36x
10 lut 21:00
Eve: 1.licz pochodną
10 lut 21:01
Dawid: 1. Pochodna
2. Przyrównanie pochodnej do zera
3. Rozwiązanie równania
4. Narysowanie wykresu 1 pochodnej
5. Odczytanie
10 lut 21:02
Janek191:
Napisz porządnie funkcję !
10 lut 21:03
10 lut 21:03
Edek: Czyli tak F(x) = 9x +80 +
36x
F(x)" = 9 +
36x2
10 lut 21:05
Dawid: tak tylko zamiast plus minus
10 lut 21:06
Dawid: teraz przyrównaj do zera i rozwiąż te równanie
10 lut 21:06
Eve: tak, z tym, że F(x)'
10 lut 21:06
Edek: dzięki !
10 lut 21:11
Janek191:
| | 36 | |
f '(x) = 9 − |
| = 0 ⇔ x2 = 4 ⇔ x = − 2 lub x = 2 |
| | x2 | |
10 lut 21:12
Dawid: i teraz narysuj wykres sobie i to co nad osia to funkcja rośnie to co pod osia funkcja maleje
10 lut 21:14
Janek191:
W punkcie x = − 2 pochodna zmienia znak z + na − , więc funkcja f ma wtedy maksimum
lokalne.
W punkcie x = 2 pochodna zmienia znak z − na + , więc funkcja f ma wtedy minimum
lokalne.
10 lut 21:22