Fizyka: Równia pochyła.
alexaa:

Podczas ładowania ciężarówek − kontenerów stosuje się równie pochyłe. Robotnik pcha po równi
wózek o ciężarze 800N. Długość równi wynosi 5m, a wysokość 1m.
1) Jaką siłą robotnik pcha wózek
2) Jaką pracę wykonał robotnik.
3) Jaka jest energia potencjalna wózka u góry równi? Siłę tarcia pomijamy.
10 lut 20:59
Frost:

Rozkładasz ciężar na składowe.
Zauważasz, że Q
x=Q*sinα
w 1) pytanie jest trochę zastanawiające, jeśli robotnik pcha ruchem jednostajnym ( tarcie
pomijamy) musi zrównoważyć siłę Q
x więc pcha z siłą F=160N jeśli natomiast jest to ruch
niejednostajny nie będzie pchał z taką siłą.
2) W=F*s
F=160N s=5m
W=800J
3) E
p=m*g*h
Ciężar wózka liczymy Q=m*g więc
E
p=Q*h
h=1m
E
p=800N *1m=800J
10 lut 21:11
Frost: Zgadza się? Jak nie to będziemy poprawiać
10 lut 21:13
alexaa: powinno być ok, dzięki.
10 lut 21:18